SQL Shadowing pod Mac OS
2017-01-25
Od dłuższego czasu stoję przed poważanym problemem jakim jest wymiana danych pomiędzy Hansa Enterprice a zewnętrzną aplikacją bazodanową FileMaker. Jedyną znaną mi metodą czytania danych z „Hansy” jest skorzystanie z usługi „SQL Shadowing„ (jeśli są inne chętnie posłucham).

Mój serwer Hansy jak i serwer FileMakera działa pod Mac OS. I tutaj pojawia się problem. Według dość starego opisu (http://downloads.hansaworld.com/downloads/university/materials/HWU_SQL_18.pdf) możliwe jest połączenie Hansy przez ODBC z MS SQL Server Express. W Enterprice 7.0 pojawiła się jeszcze opcja „Oracle”. W obu tych przypadkach muszę mięć dostępny serwer działający pod Windows.

W związku z tym mam kilka pytań.

1) Na Mac OS można zainstalować np. MySQL i sterownik ODBC i zdefiniować do utworzonej tam bazy własny DSN, czyli tak jak pod Windows. Czy zatem jest jednak jakaś możliwość połączenia się spod Mac OSa Hansą z bazą MySQL? (Zwłaszcza na tym rozwiązaniu mi najbardziej zależy)

2) Czy serwer Hansy pracujący pod Mac OS może połączyć się z serwerem SQL działającej na innej fizycznej maszynie?
2013-06-17
SQL shadowing to eksport wybranych danych z Enterprise do bazy SQL. Funkcja ta obecnie działa na platformach serwera Linux i Windows.

Inne możliwe opcje eksportu danych z Enterpise, na wszystkich platformach:
- dzięki wykorzystaniu standardowych narzedzi eksportu wbudowanych w system
- specjalnie oprogramowane na życzenie klienta funkcje, pod warunkiem posiadania przez klienta licencji HAL

Wymiana danych miedzy aplikacjami jest również możliwa, ale także wymaga posiadania licencji HAL oraz zlecenia nam oprogramowania.

W przypadku konieczności oprogramowania prosimy o kontakt telefoniczny z naszym biurem.

Dział Pomocy HansaWorld
Twoja odpowiedź
Wybierz ikonę "gwiazdki" aby otrzymywać powiadomienia dotyczące zmian w tym poście
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.