Od dłuższego czasu stoję przed poważanym problemem jakim jest wymiana danych pomiędzy Hansa Enterprice a zewnętrzną aplikacją bazodanową FileMaker. Jedyną znaną mi metodą czytania danych z „Hansy” jest skorzystanie z usługi „SQL Shadowing„ (jeśli są inne chętnie posłucham).
Mój serwer Hansy jak i serwer FileMakera działa pod Mac OS. I tutaj pojawia się problem. Według dość starego opisu (http://downloads.hansaworld.com/downloads/university/materials/HWU_SQL_18.pdf) możliwe jest połączenie Hansy przez ODBC z MS SQL Server Express. W Enterprice 7.0 pojawiła się jeszcze opcja „Oracle”. W obu tych przypadkach muszę mięć dostępny serwer działający pod Windows.
W związku z tym mam kilka pytań.
1) Na Mac OS można zainstalować np. MySQL i sterownik ODBC i zdefiniować do utworzonej tam bazy własny DSN, czyli tak jak pod Windows. Czy zatem jest jednak jakaś możliwość połączenia się spod Mac OSa Hansą z bazą MySQL? (Zwłaszcza na tym rozwiązaniu mi najbardziej zależy)
2) Czy serwer Hansy pracujący pod Mac OS może połączyć się z serwerem SQL działającej na innej fizycznej maszynie?