Dzień dobry,
chciałem skorzystać z raportu prognoza płynności w KG, ale zestawienie nie uwzględnia walut. Pokazuje wszystkie faktury w walucie obcej tylko jako kwotę, którą przelicza jakby była w PLN. W efekcie wychodzą bzdury. Stąd moje uwagi i pytania:
1. Czy można ustawić, żeby raport widział zaksięgowana kwotę (która jest przemnażana przez kurs), a nie kwotę z karty faktury (która zwykle jest w różnych walutach).
2. Raport powinien rozpoznawać saldo podrzucanych kilku kont (komórka 'konta salda początkowego"). Oprócz kont rachunków bankowych dodaję konto faktoringu z zespołu 2 (który jest kredytem, zobowiązaniem) z saldem CT, natomiast raport dodaje kwoty, zamiast je odjąć. Co dziwne raport poprawnie uwzględnia salda kont, gdy w komórce podrzucę tylko jedno (np. samo konto faktoringu). Gdy odwrócę kolejność wprowadzania i wpiszę konto faktoringu przed kontem rachunku, raport w saldzie nie pokazuje nic...
3. Powinna być również opcja nie wyświetlania faktur rozliczonych (zapłaconych). Jeśli chcę sprawdzić płynność uwzględniając przeterminowane faktury, raport pokazuje wszystkie fv w zadanej dacie, z tą różnicą, że nie zmienia salda przy zapłaconych...po co komu na liście 5000 faktur, które są zapłacone?
Bez tych zmian raport jest kompletnie bezużyteczny i jest jedynie pustą opcją. Czy są może jakieś inne raporty pozwalające prognozować wpływy/zapłaty? Czy jest jakiś inny sposób pomijania faktur faktoringowych w prognozowanych wpływach? Z góry dziękuję za pomoc