raport prognoza płynności
2017-02-03
Dzień dobry,

chciałem skorzystać z raportu prognoza płynności w KG, ale zestawienie nie uwzględnia walut. Pokazuje wszystkie faktury w walucie obcej tylko jako kwotę, którą przelicza jakby była w PLN. W efekcie wychodzą bzdury. Stąd moje uwagi i pytania:
1. Czy można ustawić, żeby raport widział zaksięgowana kwotę (która jest przemnażana przez kurs), a nie kwotę z karty faktury (która zwykle jest w różnych walutach).
2. Raport powinien rozpoznawać saldo podrzucanych kilku kont (komórka 'konta salda początkowego"). Oprócz kont rachunków bankowych dodaję konto faktoringu z zespołu 2 (który jest kredytem, zobowiązaniem) z saldem CT, natomiast raport dodaje kwoty, zamiast je odjąć. Co dziwne raport poprawnie uwzględnia salda kont, gdy w komórce podrzucę tylko jedno (np. samo konto faktoringu). Gdy odwrócę kolejność wprowadzania i wpiszę konto faktoringu przed kontem rachunku, raport w saldzie nie pokazuje nic...
3. Powinna być również opcja nie wyświetlania faktur rozliczonych (zapłaconych). Jeśli chcę sprawdzić płynność uwzględniając przeterminowane faktury, raport pokazuje wszystkie fv w zadanej dacie, z tą różnicą, że nie zmienia salda przy zapłaconych...po co komu na liście 5000 faktur, które są zapłacone?

Bez tych zmian raport jest kompletnie bezużyteczny i jest jedynie pustą opcją. Czy są może jakieś inne raporty pozwalające prognozować wpływy/zapłaty? Czy jest jakiś inny sposób pomijania faktur faktoringowych w prognozowanych wpływach? Z góry dziękuję za pomoc
Leave Comment
You can subscribe to notifications for this post by selecting the 'star' icon on the top right corner of the post.
Latest Posts
HC
Bom dia, vimos por este meio, uma vez mais solicitar uma solução urgentemente para o facto de não...
10:26 13 Jun 2025
Boa tarde, Estamos há um dia sem faturar, agradecemos resolução urgente do problema. O program...
19:44 5 Jun 2025
You can subscribe to notifications for any post in this forum by selecting the 'star' icon on the top right corner of the topics list. You have to log in to use this functionality.