Witam, w ostatnim czasie próbowałem testować JPK i jego spójność z rejestrami i mam pewne wątpliwości. W momencie wystawienia faktury wewnętrznej, pozycja pojawia się w JPK oraz rejestrze faktur z taką nazwą dostawcy, jaka jest nazwa naszej spółki (czyli wskakuje wystawca faktury wewnętrznej jako dostawca). Wydaje mi się, że system powinien zaciągać nazwę z faktury pierwotnej, która przecież jest wskazana na wewnętrznej.
Wcześniej nie było tego problemu, ponieważ zamiast wystawiać f.wew. w systemie, robiliśmy to w excelu, natomiast wskazany kod VAT w karcie zakupu robił automatyczne przeksięgowanie DT/CT na operacji. Tym sposobem rejestr VAT pokazywał właściwego dostawcę w WNT.
Obecnie, wystawiając f.wew. muszę usunąć kod VAT z karty faktury (podać go tylko w f.wew.), ponieważ inaczej system zdubluje zapisy - raz zrobi przeksięgowanie DT/CT na fakturze, a drugi raz na f.wew. i pojawi się dwa razy w JPK na zakupie i dwa razy w rejestrze VAT (raz jako prawidłowy dostawca z faktury, a raz jako dostawca z naszą nazwa spółki z f.wew.). Na sprzedaży natomiast pojawia się prawidłowo jeden raz (tylko z f.wew.), ale z nieprawidłowym dostawcą (nasza nazwą spółki).
Proszę o info, czy to błąd systemu, moich ustawień czy moich procedur.