błędne RK przy zwrocie przedpłaty
Filip
2018-09-17
Witam,

chciałbym zwrócić uwagę na dziwne działanie programu. Gdy kasuję przedpłatę w EUR przez kartę zapłat (wcześniej zrobiłem podwójny przelew i teraz dostawca zwrócił środki), system rozliczna ogromne różnice kursowe.

Per saldo wynik się zgadza, ale jest to niezgodne ze sztuką, aby wykazywać takie kwoty na kontach przychodów/kosztów, gdy poprawna kwota to 56,27 pln.

Nie mogę rozliczyć ręcznie przez KG, bo będzie wisieć nierozliczona przedpłata. Rozliczając przez kartę, system błędnie księguje RK. Czy można coś na to poradzić? (poza przekreślaniem operacji i wpisywaniem ręcznie - jeśli kiedyś ściągnę ok z zapłaty, to poprawki znikną i mogę nie zauważyć tego w przyszłości)

Załączam screen.
Agnieszka Klimkiewicz
2018-12-31
Witam.

Nie bardzo rozumiem problem. Proszę o informację jakie kroki Pan robi w systemie z przykładowymi danymi.

Jeśli wysłano przedpłatę do dostawcy i jest ona rozliczana należy się upewnić, że kurs tej przedpłaty jest taki sam, jeśli nie będzie systme naliczy różnicę kursową pomiędzy np. systemową datą przepłaty i zwrotu. Być mże tu jest problem.

Pozdrawiam
Ten wątek został zamknięty. Utwórz nowy jeśli chcesz kontynuować.
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.