Zmiana kodów kontrahentów
Ewa Subotowicz
2017-01-25
Mam całą listę kontrahentów, którym chcę zmienić kody. Czy istnieje do tego jakaś specjalna funkcja w systemie?
2013-03-20
(1)     W module System>>Ustawienia znajduje się polecenie "Konwersja - Kontrahenci". To polecenie pozwala na wprowadzenie do tabeli starych (istniejących) i nowych kodów kontrahentów.

(2)     Po wprowadzeniu kodów proszę przejść do Ustawienia>>Konwersja - Podstawowe kartoteki i zaznaczyć pole "Zamień kontrahentów".

(3)     Następnie proszę wykonać archiwum tekstowe bazy danych, usunąć istniejącą bazę danych HANSA.HDB i utworzyć nową bazę poprzez zaimportowanie utworzonego archiwum.

We wszystkich rekordach z tabeli stary kod kontrahenta zostanie zamieniony na nowy podczas procesu importu. Dotyczy to również historii danego kontrahenta, itd.

(4)     Następnie, proszę przejść ponownie do ustawienia "Podstawowe kartoteki" i odznaczyć pole "Zamień kontrahentów", w przeciwnym razie system będzie próbował przekonwertować kody przy każdorazowym imporcie archiwum.

(5)     Dobrym pomysłem jest też wyczyszczenie ustawienia "Konwersja - Kontrahenci".

Proszę zauważyć, że taka sama procedura dotyczy wszystkich poleceń konwersji w ustawienach modułu System.

Dział Pomocy HansaWorld
Leave Comment
You can subscribe to notifications for this post by selecting the 'star' icon on the top right corner of the post.
Back to the list
Latest Posts
HC
Bom dia, vimos por este meio, uma vez mais solicitar uma solução urgentemente para o facto de não...
10:26 13 Jun 2025
Boa tarde, Estamos há um dia sem faturar, agradecemos resolução urgente do problema. O program...
19:44 5 Jun 2025
You can subscribe to notifications for any post in this forum by selecting the 'star' icon on the top right corner of the topics list. You have to log in to use this functionality.