nie przyjmuje kursu waluty na karcie zapłat
Filip
2017-11-27
Witam, dzisiaj rano program zaskoczył mnie zmianą - przestał przyjmować kurs waluty za karcie zapłaty, lecz tylko na jednym kontrahencie. Nic nie było zmieniane, ustawienia te same, wszystko działało od kilku lat.

Obecnie, jak podrzucę fakturę wadliwego kontrahenta (który działał poprawnie od lat), to po wpisaniu kursu do zakładki K "kurs z...do wal. bazow", nie pozawala mi zapisać karty z OK (zapisuje bez OK poprawnie). Jest komunikat "Brak konta VAT sprzedaż, sprawdź kody VAT w ustaw. KG". Jak usunę kurs waluty, to karta zapisuje się z OK (tylko oczywiście nie mnoży wartości).

Gdzie szukać przyczyny? Komunikat jest nic nie warty, bo kody VAT nie były zmieniane i działają ze wszystkimi innymi kontrahentami.

Pozdrawiam
Filip
2017-11-27
Drobne sprostowanie - nie jest jeden wadliwy kontrahent, tylko program nie przyjmuje zapłat z kursem waluty, od żadnego polskiego kontrahenta z VAT.
Przydatna odpowiedź
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-01
Witam.
Witam.

Komunikat z pewnością wskazuje na błąd ustawień. Na zapłacie może pojawić się jeśli na tym dokumencie podano Kod VAT na zakładce F. Wówczas taki kod musi mieć zdefiniowane konto VAT z zapłaty. Kod VAT na zapłacie będzie wstawiany jeśli faktura wskazuje na księgowanie VAT z zapłaty, a nie faktury. Oznacza to, że VAT jest naliczony w momencie dokonania zapłaty.
Na karcie takiej faktury jest oznaczenie - Metoda kasowa VAT. Taki checkbox jest na fakturę automatycznie przenoszony z karty kontrahenta.
Jeśli wcześniej nie korzystali Państwo z takiej metody mogą Państwo mieć braki w ustawieniu kodu VAT.

Pozdrawiam

Przydatna odpowiedź
Filip
2017-12-04
Dziękuję bardzo za odpowiedź, lecz niestety nie mogę sprawdzić rozwiązania, bo dzisiaj program zaczął działać poprawnie, bez zmiany jakichkolwiek ustawień. Teraz rozlicza nawet te faktury, których nie przyjmował.

Sprawdzałem też karty faktur, które wcześniej nie wchodziły przez kartę zapłat - żadna nie ma checkboxa metody kasowej, nie widzę go też w żadnej karcie kontrahenta. Metody kasowej nigdy nie używamy.

Jak problem wróci, będę testował.

Cóż, nie pierwszy raz program obraził się bez powodu ;)

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-19
Cieszymy się w każdym razie, że wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam
Filip
2017-12-21
Przepraszam za tyle postów, ale klikałem wiele razy i nie wysyłał z załącznikiem, a jak usunąłem załącznik, to mi wysłał wszystkie poprzednie kliknięcia ;)
Filip
2017-12-27
Niestety, teraz znów wróciły bezsensowne komunikaty. Losowe faktury przyjmuje i losowe odrzuca. Zawsze gdy jest fv z vat z kursem waluty.

Jestem przekonany, że nie jest to błąd ustawień, a kolejny błąd programu. Jestem jedyną osobą, która zmienia jakiekolwiek ustawienia i pracuję z programem od lat. Po prostu raz działa, a raz nie. A ręczne księgowanie wyciągu przez KG, zajmuje 6 godzin zamiast dwóch :(((

1. Nie ma checkboxa metody kasowej.
2. Nie ma kodu VAT w zakładce F.
3. Aktualizacja do 8.4 nie pomogła.

Screen w załączniku. Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny?

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-27
Witam.

Sprawdzimy wysyłanie na forum z załącznikiem.
Usuniemy wpisy naliczbowe, spokojnie.

Niestety nie mam więcej pomysłów, bo komunikat, który Pan przesłał poprzednio odnosi się do sytuacji gdy w Zapłacie jest VAT.
Jeśli nawet jest to błąd to musimy wiedzieć jak go powielić w środowisku testowym, konkretne kroki. Jeśli występuje na niektórych fakturach to proszę sprawdzić czy nie mają one czegoś co je wyróżnia od tych gdzie ta sytuacja nie występuje. Może konrahent ma coś szczególnego.
Jeśli coś takiego jest możemy iść tym tropem. Sama waluta z kursem na dokumencie nie daje takich objawów, sprawdziliśmy.

My nie dokonujemy analiz danych klienta, a w podstawowym demo nie mam takiego przypadku ani inni klienci nie zgłaszają tego typu problemu.
Może Pan ewentualnie zwrócić się do Partnera o pomoc w analizie przyczyny tego problemu.

Jeśli teraz jest inny komunikat może Pan przesłać mi załącznik mailem.
Można też skopiować treść komunikatu i wkleić klikając prawym przyciskiem myszy (otworzy się opcja skopiowania do schowka).

Pozdrawiam

Ten wątek został zamknięty. Utwórz nowy jeśli chcesz kontynuować.
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.