vat od pojazdu wnt
Wiola Wojdyla
2018-02-20
Witam
Nabyliśmy pojazd używany z Unii.

Powinniśmy wykazać w WNT wartość vat liczoną od ceny z faktury powiększonej o cło.
Jak mam to wprowadzić skoro w fakurze wewnętrznej nie mogę dopisać linii dodatkowej?
Dodatkowo mogę odliczyć 50 % z tego vatu , a pozostałe 50 % podwyższa mi środki trwałe. Co i gdzie powinnam zaznaczyć aby to osiągnąć?

Pozdrawiam
Wiola
Agnieszka Klimkiewicz
2018-02-21
Witam.

Może Pani edytować fakturę wewnętrzną, dopisywać wiersze lub zmieniać wartość jeśli potrzeba.
Może Pani z faktury rejestrującej zakup pojazdu utworzyć fakturę wewnętrzną jednostronną "Tylko zakupy". Można wskazać w parametrach 50%, system wstawi 50% wartości netto pojazdu wg kursu na fakturę wewnętrzną (można ewentualnie poprawić wartość jeśli kurs ma być inny na fakturze wewnętrnej). Na fakturze wewnętrznej można dopisać wiersz dodatkowy na wartość połowy cła i podać kod VAT dla WNT. W ten sposób dokument będzie naliczał VAT jednostronnie. Do tej samej faktury może Pani następnie wystawić drugą fakturę wewnętrzną "Tylko sprzedaż" ujmując 100% wartości netto faktury i dodając 100% wartości cła dla VAT należnego. W obu dokumentach proponuję jako konto przeciwstawne podać konto środków trwałych wówczas różnica VAT nie podlegająca odliczeniu pozostanie na tym koncie.

Proszę o informację czy takie rozwiązanie daje efekt o jaki Pani chodziło
Pozdrawiam

Wiola Wojdyla
2018-02-21
Utworzone przez:Agnieszka Klimkiewicz10:35 21 Feb 2018
Witam. Może Pani edytować fakturę wewnętrzną, dopisywać wiersze lub zmieniać wartość jeśli potrzeba. Może Pani z faktury rejestrującej zakup pojazdu utworzyć fakturę wewnętrzną jednostronną "Tylko zakupy". Można wskazać w parametrach 5
A czy może mi Pani przybliżyć jak tworzy się fakturę wewnętrzną jednostronną?
Agnieszka Klimkiewicz
2018-02-22
Utworzone przez:Wiola Wojdyla11:32 21 Feb 2018
A czy może mi Pani przybliżyć jak tworzy się fakturę wewnętrzną jednostronną?
Od wersji 8.4 na fakturze wewnętrznej dodano sekcję "Uwzględnij w rejestrze", która ma opcje

- sprzedaży i zakupu - taka faktura będzie uwzględniona w obu rejestrach VAT i księguje podatek VAT na kontach VAT należny / naliczony
- tylko sprzedaży - taka faktura będzie uwzględniona wyłącznie w rejestrze sprzedaży, konto przeciwstawne wskazuje się w polu Konto

- tylko zakupu - taka faktura będzie uwzględniona wyłącznie w rejestrze zakupu, konto przeciwstawne wskazuje się w polu Konto.

Opcję można wybrać na samej fakturze wewnętrznej lub w trakcie jej tworzenia z faktury zakupu wybierając polecenie Utwórz fakturę wewnętrzną system otwiera dodatkowe okno, gdzie można wskazać w jakich rejestrach VAT faktura ma być uwzględniona oraz jaki % wartości netto faktury zakupu ma być podstawą naliczenia VAT na fakturze wewnętrznej.

Jeśli do danej faktury zakupu wystawimy fakturę wewnętrzną dotyczącą obu rejestrów VAT, system nie pozwoli wystawić kolejnej faktury wewnętrznej z polecenia dla tej faktury tylko otworzy istniejącą fakturę wewnętrzną.
Jeśli do danej faktury wystawimy fakturę wewnętrzną dotyczącą jednego z rejestrów sprzedaży lub zakupu można z tej samej faktury utworzyć kolejną fakturę wewnętrzną.

Dodatkowo od wersji 8.4 na fakturze wewnętrznej można ręcznie zmienić Strefę VAT, jeśli np. na fakturze zakupu jest niepoprawna.

Pozdrawiam
Wiola Wojdyla
2018-02-23
Utworzone przez:Agnieszka Klimkiewicz16:41 22 Feb 2018
Od wersji 8.4 na fakturze wewnętrznej dodano sekcję "Uwzględnij w rejestrze", która ma opcje - sprzedaży i zakupu - taka faktura będzie uwzględniona w obu rejestrach VAT i księguje podatek VAT na kontach VAT należny / naliczony - tylko sprzeda
Witam Pani Agnieszko
Zrobiłam tak jak Pani napisała w istocie da się utworzyć fakturę wewnętrzną
oddzielnie dla zakupu i sprzedaży. Dziękuję za podpowiedź.
Pozostał mi jednak problem ze zmianą kwoty na fakturze wewnętrznej. Nie udaje mi się dodać linii cła ani zmienić wartości bazowej przeniesionej z faktury zakupu. Jakakolwiek ingerencja powoduje wyzerowanie wartości.
Agnieszka Klimkiewicz
2018-02-26
Utworzone przez:Wiola Wojdyla14:46 23 Feb 2018
Witam Pani Agnieszko Zrobiłam tak jak Pani napisała w istocie da się utworzyć fakturę wewnętrzną oddzielnie dla zakupu i sprzedaży. Dziękuję za podpowiedź. Pozostał mi jednak problem ze zmianą kwoty na fakturze wewnętrznej. Nie udaje mi si
Witam.

Faktua wewnętrzna ma podobną strukturę jak faktura sprzedaży. W części tabelarycznej posiada między innymi kolumny
-towar
-ilość
-cena
-wartość
-VAT

Aby wystawić kompletną fakturę wewnętrzną na fakturze zakupu należy podać Towar i ilość (np. 1). Towar wskazuje kod VAT jaki system ma wstawić na fakturę wewnętrzną. System pobierze kod VAT z karty samego towaru lub jego grupy dla strefy VAT. Może to być faktycznie zakupiony towar. Jeśli faktura jest wystawiona z PZ towar będzie wstawiony automatycznie, jeśli nie należy go wstawić ręcznie. Większość klientów dla tego celu wprowadza towary techniczne, które wykorzystuje wyłącznie do celu wskazania odpowiedniego kodu VAT.
Jeśli towar i ilość jest określona na fakturze zakupu, wówczas wystawiona faktura wewnętrzna ma wypełnione wszystkie ww pola. Można zmienić cenę. Dopisać wiersz.
Jeśli faktura zakupu nie posiada towaru i ilości wówczas system wstawia jej wartość w kolumnę wartość, a pozostałe kolumny zostawia puste. Wówczas można poprawić taką fakturę, jest nadal edytowalna, natomiast edycja danych w pierwszym wierszu wykasuje wartość wprowadzoną przez system. Można tę wartość przed edycją skopiować i zmienić taką fakturę. System wykasowując dane zachowuje się poprawnie, bo taki dokument jest wystawiony niekompletnie.
Stąd proponuję wstawianie danych w pole Towar i Ilość na fakturze zakupu, wówczas ewentualna poprawka faktury wewnętrznej nie sprawia problemów.
Wiola Wojdyla
2018-02-26
Utworzone przez:Agnieszka Klimkiewicz09:03 26 Feb 2018
Witam. Faktua wewnętrzna ma podobną strukturę jak faktura sprzedaży. W części tabelarycznej posiada między innymi kolumny -towar -ilość -cena -wartość -VAT Aby wystawić kompletną fakturę wewnętrzną na fakturze zakupu należy podać Towar
Dziękuję faktycznie udało mi się to tak wprowadzić ale dla odmiany mam problem z JPK
pojawia mi się komunikat 1. Jak przeglądam w EXcelu plik cvs to faktycznie nie widzę kolumny 38 .

Jak odhaczylam te 2 fakury by wysłać cokolwiek (uniknąć kasry) to mam komunikat 2 i nadal blokuje mi wysyłkę . Pewnie coś powinnam w ustawieniach zmienić ale nie wiem co.
Wiola Wojdyla
2018-02-26
Witam. Faktua wewnętrzna ma podobną strukturę jak faktura sprzedaży. W części tabelarycznej posiada między innymi kolumny -towar -ilość -cena -wartość -VAT Aby wystawić kompletną fakturę wewnętrzną na fakturze zakupu należy podać Towar
Dziękuję faktycznie udało mi się to tak wprowadzić ale dla odmiany mam problem z JPK
pojawia mi się komunikat 1. Jak przeglądam w EXcelu plik cvs to faktycznie nie widzę kolumny 38 .

Jak odhaczylam te 2 fakury by wysłać cokolwiek (uniknąć kasry) to mam komunikat 2 i nadal blokuje mi wysyłkę . Pewnie coś powinnam w ustawieniach zmienić ale nie wiem co.
Wiola Wojdyla
2018-02-26

Agnieszka Klimkiewicz
2018-02-27
Utworzone przez:Wiola Wojdyla16:48 26 Feb 2018
Dziękuję faktycznie udało mi się to tak wprowadzić ale dla odmiany mam problem z JPK pojawia mi się komunikat 1. Jak przeglądam w EXcelu plik cvs to faktycznie nie widzę kolumny 38 . Jak odhaczylam te 2 fakury by wysłać cokolwiek (uniknąć k
Jak wczoraj rozmawiałyśmy problem był w braku adresu e-mail. Adres e-mail system pobiera w tej chwili z karty Osoby (Moduł System) lub Użytkownika globalnego (Moduł Techniczny), który wykonuje eksport. Proszę uzupełnić pole E-mail na Pani karcie użytkownika. Można to pole wypełnić w samym JPK ręcznie przed samą wysyłką.
Zgłoszę, żeby system w razie braku wypełnionego tego pola pobierał adres z pola Standard ID, a jeśli puste pomijał to pole bo ajwyraźniej aplikacja JPK nie akceptuje tego pola pustego.

Jak też wyjaśniłam wczoraj aby dokument był przypisany do pozycji 38 w JPK kod VAT musi mieć Zasadę podatkową w Pani przypadku - WNT Środki transportu - środki trwałe. Zasady podatkowe definiuje się w Księdze głównej ~ Ustawienia.

zasady przypisywania wierszy dokumentów do pozycji JPK opisaliśmy na naszej stronie

www.hansaworld.com w sekcji Pomoc, FAQ Często zadawane pytania.

Pozdrawiam

Ten wątek został zamknięty. Utwórz nowy jeśli chcesz kontynuować.
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.