rożnice kursowe od VAT
Filip
2017-05-16
Witam,

czy program przewiduje opcję wydzielenia różnic kursowych od samej kwoty VAT, które są kosztem/przychodem niepodatkowym?

Większość moich klientów i część dostawców rozlicza się w EUR, również Ci z Polski. Stąd cała kwota brutto faktury jest w EUR, a VAT przeliczony na PLN informacyjnie na dokumencie. Gdy używam kart Zapłat/Płatności, program rozlicza różnice kursowe globalnie, per saldo od całej karty (a nie od każdej faktury z listy osobno). Czy jedynym sposobem jest ręczne wyciągnięcie VAT od każdej faktury i ręczne wyksięgowanie RK w NKUP?

Zgodnie z art. 15a ustawy pdop, różnice kursowe od VAT są niepodatkowe - opcja dla większości.
Zgodnie z art. 9b ust. 1 pkt. 2 ustawy o pdop, różnice można rozliczać zgodnie z ustawą o rachunkowości, ale trzeba spełnić dodatkowe warunki.

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-06-12
Witam
System, na chwilę obecną nie przewiduje specjalnej funkcjonlaności, która by automatycznie księgowała róźnice kursowe od kwoty VAT np. na innym koncie. Wielu klientów sam VAT rozlicza z kontrahentami w złotówkach stąd różnice kursowe nie wystąpią i nie ma konieczności ich specjalnego wydzielania. Dodatkowo stosuje Obiekty do oznaczania kosztów/przychodów nie stanowiących KUP.

Natomiast system umożliwia ustawienie księgowania różnicy kursowej od każdego wiersza dokumentu Zapłaty osobno. Można to ustawić w Księga Sprzwdaży > Ustawienia > Rozksięgowanie - sprzedaż, zakładka Różnice kursowe ~ checkbox - Księguj r. kursowe od linii zapłaty.

Może więc Pan włączyć tę funkcję i podizelić fakturę przy rejestrowaniu zapłaty na część dotyczącą kwoty netto i VAT. Dodatkowo na Zapłacie może Pan w jej wierszu dodać Obiekt np. NKUP, który będzie wstawiony w wierszu dla różnicy kursowej.

Tym sposobem zaksięuje Pan różnicę kursową od VAT osobno oraz ujmie Pan ją jako koszt lub przychód nie stanowiący. Na raporcie np. Rachunke zysków i strat może Pan następnie wykorzystać funkcję - Pomiń obiekt albo tylko Obiekt aby wykonać raport bez kosztów/przychodów nie stanowiących lub tylko dla takich wartości.

Pozdrawiam

Filip
2017-06-19
Created byAgnieszka Klimkiewicz14:00 12 Jun 2017
Witam System, na chwilę obecną nie przewiduje specjalnej funkcjonlaności, która by automatycznie księgowała róźnice kursowe od kwoty VAT np. na innym koncie. Wielu klientów sam VAT rozlicza z kontrahentami w złotówkach stąd różnice kursowe n
Dziękuję za pomoc, wydzielenie RK do wierszy ułatwi pracę. Rzeczywiście do tej pory dzieliłem fakturę i oznaczałem obiektem "NKUP", lecz robiłem to ręcznie na dwóch kartach zapłat, bo miałem globalne RK od karty (jedna karta do netto, druga to VAT)

Odnośnie rozliczania samego VAT w PLN, jest to oczywiście możliwa opcja, gdyby działały zapłaty w dwóch walutach (a niestety u mnie nie działają, jak wskazałem z innym poście).

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-06-22
Tak sprawdzamy ten przypadek i damy znać.
Pozdrawiam
This thread has been closed for further comments. Please create a new thread
Back to the list
Latest Posts
HC
Bom dia, vimos por este meio, uma vez mais solicitar uma solução urgentemente para o facto de não...
10:26 13 Jun 2025
Boa tarde, Estamos há um dia sem faturar, agradecemos resolução urgente do problema. O program...
19:44 5 Jun 2025
You can subscribe to notifications for any post in this forum by selecting the 'star' icon on the top right corner of the topics list. You have to log in to use this functionality.