Przeniesienie VAT należny
2017-02-03
Witam,

Mam pytanie odnośnie przeniesienia VAT-u należnego. Otóż, jeśli mam taką sytuację, że zaliczka wpływa do nas na koniec miesiąca (np. 31.05.2013) a faktura sprzedaży wystawiona zostaje w kolejnym miesiącu (np. 01.06.2013), to muszę przenieść VAT z czerwca do maja. Jak utworze takie przeniesienie to pojawia się komunikat jak w załączniku, o nieutworzeniu operacji księgowej. W rejestrze VAT faktura widnieje prawidłowo (w rejestrze majowym), jednak nie dokonują się księgowania na kontach i muszę robić to ręcznie. Czy taka sytuacja jest prawidłowa? Wydaje mi się, że skoro program „widzi” takie przeniesienie w rejestrze VAT, to automatycznie powinien dokonywać przeksięgowań na kontach.

Pozdrawiam
2013-08-30
Tak, taka sytuacja jest prawidłowa. W tej chwili system tak został zaprojektowany, że przenoszenie VAT (należny, czy naliczony) w okres wsteczny koryguje sam rejestr, bo to robi samo przeniesienie, ale zgodnie z komunikatem system nie koryguje zapisów w księdze głównej. Wynika to z faktu, że klienci w większości nie zamykają okresów księgowych i w takiej sytuacji użytkownik mógłby zmodyfikować księgi w okresach już oficjalnie zamkniętych np. stary rok obrotowy. Często klienci stosują przeniesienia korygując VAT np. 2-3 lata wcześniej po kontroli VAT i wówczas nie chcą aby księgi się zmieniały. Do tej pory wycofywanie VAT nie było nagminne więc wprowadzenie kilku operacji ręcznie nie stanowiło problemu. Być może wprowadzimy udogodnienia, żeby można było zadecydować czy przeniesienie ma być, czy nie ma być księgowane. W każdym razie na tę chwilę zachowanie systemu jest poprawne.

Dział Pomocy HansaWorld
Twoja odpowiedź
Wybierz ikonę "gwiazdki" aby otrzymywać powiadomienia dotyczące zmian w tym poście
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.