nazwa nabywcy na fakturze
Rafał Chmara
2017-12-19
Dzień dobry,
gdzie można ustawić aby system zawijał nazwę nabywcy do kolejnego wiersza jeśli jest za długi?
Na wydruku obcina mi połowę nazwy :/

Pozdrawiam
Rafał
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-19
Witam.

Nie obsługujemy automatycznego zawijania nazw w polach.
Jeśli nazwy kontrahentów są długie ma Pan aktualnie dwie możliwości:

1. bez zmiany domyślnego wydruku faktury - na karcie kontrahenta może Pan nazwę wprowadzić w kilku polach mianowicie w polu Nazwa i dalszą część w pierwszym lub kolejnych polach adresu.

2. można subskrybować dostępną w Sklepie funkcję - Edytor wydruków i zmodyfikować dostępny formularz dla faktury np. zmniejszyć czcionkę w polach lub zmienić położenie pól tak aby pole dotyczące danych odbiorcy drukowało się na całej szerokości faktury według życzenia.

Wszystkie zdefiniowane formularze wydruków dokumentów znajdzie Pan w module System > Kartoteki > Formularze wydruków.

Formularz jest połączony z konkretnym dokumentem w danym module w ikonie Drukowanie dokumentów.

Np. w module Księga Sprzedaży > Drukowanie dokumentów > na liście zaznaczamy Faktury i z górnego rozwijanego menu wybieramy funkcje Definicja formularza. W oknie jakie się otworzy w kolumnie Formularz widzimy kod aktualnie wykorzystywanego formularza. Możemy tu go zmienić na inny lub zmodyfikować otwierając jego kartę na Windows F2 (na Mac fn+F2 lub Cmd+Shift+V).
Nie musimy w tym celu przechodzić do modułu System.

Opcja Drukowanie formularzy jest miejscem, gdzie możemy wydrukować wiele dokumentów na raz jak również udostępnia takie dokumenty jak Wezwania do zapłaty czy Potwierdzenia sald, więc może się przydać.

Funkcję może Pan wykupić do zmiany formularzy, a potem z niej zrezygnować, system będzie stosował wprowadzone zmiany na wydrukach.

Pozdrawiam
Rafał Chmara
2017-12-19
Created byAgnieszka Klimkiewicz14:24 19 Dec 2017
Witam. Nie obsługujemy automatycznego zawijania nazw w polach. Jeśli nazwy kontrahentów są długie ma Pan aktualnie dwie możliwości: 1. bez zmiany domyślnego wydruku faktury - na karcie kontrahenta może Pan nazwę wprowadzić w kilku polach mian
Rozumiem,
dziękuję za szybką odpowiedź :)

Pozdrawiam
Rafał Chmara
2017-12-19
Created byAgnieszka Klimkiewicz14:24 19 Dec 2017
Witam. Nie obsługujemy automatycznego zawijania nazw w polach. Jeśli nazwy kontrahentów są długie ma Pan aktualnie dwie możliwości: 1. bez zmiany domyślnego wydruku faktury - na karcie kontrahenta może Pan nazwę wprowadzić w kilku polach mian
Niestety, ale bez zmianach w edytorze wydruku się nie obędzie, gdyż tekst adresu wchodzi na dane NIP.
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-19
Witam.

Jeśli korzysta Pan ze standardowych wydruków oczywiście sprawdzimy i wyślemy poprawiony formularz faktury bo najwyraźniej wkradł się błąd definicji.

Pozdrawiam

Rafał Chmara
2017-12-20
Created byAgnieszka Klimkiewicz15:43 19 Dec 2017
Witam. Jeśli korzysta Pan ze standardowych wydruków oczywiście sprawdzimy i wyślemy poprawiony formularz faktury bo najwyraźniej wkradł się błąd definicji. Pozdrawiam
Witam,
miałem zamiar korzystać ;) testuję waśnie i taki błąd mi wyskoczył przy wydruku.

Pozdrawiam
Rafał
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-20
Panie Rafale, wysłałam Panu plik do importu z poprawionymi fakturami. Proszę dać znać czy wszystko ok.

Pozdrawiam
Rafał Chmara
2017-12-21
Created byAgnieszka Klimkiewicz13:31 20 Dec 2017
Panie Rafale, wysłałam Panu plik do importu z poprawionymi fakturami. Proszę dać znać czy wszystko ok. Pozdrawiam
Dziękuję,
ale niestety nie pomogło :/
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-21
Witam.

Sprawdziliśmy plik przesłany do Pana jeszcze przed wysyłką i teraz drugi raz dla pewności i nadpisuje on standardowe formularze systemowe.
Poprawiliśmy na fakturach pole dotyczące adresu kontrahenta w taki sposób aby pod nazwą odbiorcy mieściło się 5 pól adresu nad polem NIP (wcześniej faktycznie ostatnie 2 linie nachodziły na pole NIP kontrahenta).

Proszę sprawdzić, czy na pewno wczytał Pan plik po rozpakowaniu. Można to zrobić ponownie.

Pozdrawiam
Rafał Chmara
2017-12-21
Created byAgnieszka Klimkiewicz11:02 21 Dec 2017
Witam. Sprawdziliśmy plik przesłany do Pana jeszcze przed wysyłką i teraz drugi raz dla pewności i nadpisuje on standardowe formularze systemowe. Poprawiliśmy na fakturach pole dotyczące adresu kontrahenta w taki sposób aby pod nazwą odbiorcy m
Próbowałem 2 razy (tzn zaczytywałem), resetowałem program, wystawiałem kolejną fakture i na podglądzie wydruku nadal tekst nachodzi na siebie. Będę próbował jeszcze.
Bardzo dziękuje za pomoc :)
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-21
Witam.

Nie wiem co ma Pan na myśli porzez "resetowałem program". Jeśli instaluje Pan program od zera lub usuwa baze danych czy cały plik .hdf wówczas wraca Pan do ustawień podstawowych, które są błędne.

Należy zaczytać plik i od razu wejść do faktury i sprawdzić. Nie trzeba wychodzić z systemu.
Samo wyjście z systemu i wejście ponowne nie zmieni formularzy po zaczytaniu z pliku, będą one poprawione.
Natomiast jakiekolwiek działanie uruchamiające system do zera spowodują powrót do ustawień początkowych.

Pozdrawiam
Rafał Chmara
2017-12-21
Created byAgnieszka Klimkiewicz11:53 21 Dec 2017
Witam. Nie wiem co ma Pan na myśli porzez "resetowałem program". Jeśli instaluje Pan program od zera lub usuwa baze danych czy cały plik .hdf wówczas wraca Pan do ustawień podstawowych, które są błędne. Należy zaczytać plik i od razu wejść
Miałem na myśli, że wyłączyłem program i włączyłem ponownie, nie instalowałem od nowa, bo to oczywiste, że instalacja wyzerowałaby wszystko :)

Dziękuję za pomoc.
Agnieszka Klimkiewicz
2017-12-22
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
This thread has been closed for further comments. Please create a new thread
Back to the list
Latest Posts
Simple Blue, Design e Comunicação Lda
Bom dia, Precisava mesmo de resposta urgente a este tema, uma vez que o prazo de entrega termina...
12:24 3 July 2025
You can subscribe to notifications for any post in this forum by selecting the 'star' icon on the top right corner of the topics list. You have to log in to use this functionality.