Archiwa
2017-01-25
Witam,
Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy:
- archiwum tekstowym bazy Klienta
- archiwum tekstowym firmy
- archiwum automatycznym
- dane bez struktury
(wszystkie opcje w module System polecenia exporty)

Mam dwie firmy w naszej starej bazie.
Jedną zamykamy i otwieramy na nowo w 2013 roku, a druga powinna zostać w calości.
Muszę więc zrobić eksport danych drugiej firmy, robiłam ze 3 razy „archiwum tekstowe firmy”, ale za każdym razem system gdzieś się „wywraca” , dane co prawda wczytałam, ale nie są kompletne.
Stąd moje pytanie, bo być może jakiś inny eksport pozwoli mi uzyskać prawidłowe dane.
2013-03-29
1/. Archiwum tekstowe bazy klienta - są to ustawienia stanowiska lokalnego, to znaczy, że jeżeli ma Pani na własnym komputerze ustawione np. formaty dat, separatory, ustawienia okien, itp, wówczas eksport tego archiwum, a następnie jego import w nowej bazie spowoduje, że nie będzie Pani musiała na nowo robić ustawień tego typu. Archiwum tekstowe bazy klienta istotne jest szczególnie w przypadku pracy POS (ekrany dotykowe, również moduł Restauracja), gdzie wprowadzone są dane dotyczące danego stanowiska i bez których praca jest niemożliwa. Nie ma to nic wspólnego z bazą danych na serwerze, zawierającą dane całej firmy.

2/. Archiwum tekstowe firmy - są to dane jednej firmy, w której użytkownik jest zalogowany w momencie tworzenia archiwum. Jak Pani zauważyła, pewne dane mogą być wspólne dla dwóch firm, dlatego też nie ma ich w archiwum tekstowym firmy-córki.

3/. Archiwum automatyczne - używane jest do tworzenia archiwum bazy danych (całej) z poziomu stanowiska klienckiego w przypadku, gdy praca na serwerze jest niewygodna lub niemożliwa. W innym przypadku nie jest możliwe wykonanie "Archiwum bazy danych" z poziomu klienta (jedynie z poziomu serwera). Jeżeli Państwa zainteresuje ten temat bardziej szczegółowo, zapraszam do zapoznania się z materiałami na stronie internetowej: http://www.hansamanuals.com/main/mailnumber___6008/theconf___564/manuals/version___63/langcode___pl/hwconvindex.htm?shortcode=HW0101BACK_Automatic

4/. Dane bez struktury - jest to archiwum bazy danych w formacie binarnym i ze względu na swoją specyfikę stosuje się ten eksport tylko w ostateczności, np. gdy baza danych ulegnie uszkodzeniu i nie jest możliwe utworzenie standardowego archiwum bazy danych. Archiwum tego typu wymaga większego doświadczenia, po zaimportowaniu dane nie są zaindeksowane i generalnie nie są w formacie, który by nam odpowiadał. Ale w razie poważnego problemu jest to ostateczna deska ratunku.

Jest jeszcze jedno archiwum - Archiwum bazy danych, dostępne tylko z poziomu serwera, które zawiera całą bazę danych - wszystkie firmy, również tzw. firmę "zero", w której zapisane są informacje wspólne dla wszystkich firm.

Dział Pomocy HansaWorld
Leave Comment
You can subscribe to notifications for this post by selecting the 'star' icon on the top right corner of the post.
Back to the list
Latest Posts
Simple Blue, Design e Comunicação Lda
Bom dia, Precisava mesmo de resposta urgente a este tema, uma vez que o prazo de entrega termina...
12:24 3 July 2025
You can subscribe to notifications for any post in this forum by selecting the 'star' icon on the top right corner of the topics list. You have to log in to use this functionality.