Pytanie o korektę
2017-02-03
Witam,
próbuje zrobić korektę i wyskakuje mi komunikat "Uaktualnianie magazynu z korekty niedozwolone. Utwórz dokument Zwrot towaru" mimo tego iż zrobiłem zwrot i magazyn się uaktualnił, coś jeszcze trzeba zrobić?
2013-05-08
Proszę opisać wykonywane czynności.

Dział Pomocy HansaWorld
2013-05-08
Utworzone przez:16:45 8 May 2013
Proszę opisać wykonywane czynności. Dział Pomocy HansaWorld
wystawiona została FV ale przez przypadek wybrałem zła numerację i potrzebuję ją skorygowac na zero i wystawić nowa FV z poprawną numeracja
tak że nie jest to wystawienie z poziomu korekty

chyba że za takie traktuje sie numeracje jaka mamy a ta którą wybrałem słuzy do wystawiania nam fv do paragonów

albo może proszę mi podpowiedzieć jak zmienić numerację wtedy nie bede musił robić tej korekty ?
2013-05-08
Utworzone przez:16:48 8 May 2013
wystawiona została FV ale przez przypadek wybrałem zła numerację i potrzebuję ją skorygowac na zero i wystawić nowa FV z poprawną numeracja tak że nie jest to wystawienie z poziomu korekty chyba że za takie traktuje sie numeracje jaka mamy a ta
W tej sytuacji proponuję unieważnić błędną fakturę. Ten zabieg pozwala na unieważnienie operacji z księgi głównej.
Następnie można utworzyć nową fakturę.
Nie rozumiem jednak, dlaczego był robiony zwrot towaru.
Czy w tym procesie jest wystawiane zamówienie sprzedaży?

Dział Pomocy HansaWorld
2013-05-08
Utworzone przez:16:49 8 May 2013
W tej sytuacji proponuję unieważnić błędną fakturę. Ten zabieg pozwala na unieważnienie operacji z księgi głównej. Następnie można utworzyć nową fakturę. Nie rozumiem jednak, dlaczego był robiony zwrot towaru. Czy w tym procesie jest wy
Zwrot towaru był robiony ponieważ taki wyskoczył komunikat jak podesłąłem wcześniej, wiec utworzyłem zwrot towaru jak mowił komunikat

teraz mam problem bo mam dwie zle fv ze zlymi nr ktore mogę unieważnić tylko w ajki sposób ? i czy nie spodowuje to dziury w numeracji ?

i dwa jak teraz ten zwrot towaru anulować ?

nie rozumię też czemu nie moge zrobić korekty normalnie ?
2013-05-08
Utworzone przez:16:50 8 May 2013
Zwrot towaru był robiony ponieważ taki wyskoczył komunikat jak podesłąłem wcześniej, wiec utworzyłem zwrot towaru jak mowił komunikat teraz mam problem bo mam dwie zle fv ze zlymi nr ktore mogę unieważnić tylko w ajki sposób ? i czy nie spod
Czy na fakturze korygującej, w zakładce "Dostawa" jest zaznaczone pole "Uaktualnij magazyn"?

Dział Pomocy HansaWorld
2013-05-08
Utworzone przez:16:50 8 May 2013
Czy na fakturze korygującej, w zakładce "Dostawa" jest zaznaczone pole "Uaktualnij magazyn"? Dział Pomocy HansaWorld
tak mam :)
czyli odznaczyć to i powinna sie korekta zrobić ?
2013-05-08
Utworzone przez:16:51 8 May 2013
tak mam :) czyli odznaczyć to i powinna sie korekta zrobić ?
Proszę się jeszcze z tym wstrzymać.
Proszę mi natomiast powiedzieć, w jaki sposób zrobiony był zwrot? Rozumiem, że nie ma dokumentu rozchodu (bo magazyn aktualizuje się z faktury).

Dział Pomocy HansaWorld
2013-05-08
Utworzone przez:16:52 8 May 2013
Proszę się jeszcze z tym wstrzymać. Proszę mi natomiast powiedzieć, w jaki sposób zrobiony był zwrot? Rozumiem, że nie ma dokumentu rozchodu (bo magazyn aktualizuje się z faktury). Dział Pomocy HansaWorld
Magazyn > zwrot towarów
i utworzyłem nowy rekord w kartotece.
2013-05-08
Utworzone przez:16:53 8 May 2013
Magazyn > zwrot towarów i utworzyłem nowy rekord w kartotece.
Moja sugestia jest następująca: odkręcić wszystko to, co niepotrzebnie wystawione.

1/. Faktura korygująca - usunąć, ponieważ nie została jeszcze zatwierdzona. Nie powinno to mieć wpływu na numerację, system powinien normalnie przypisać ten numer do kolejnej faktury. Na wszelki wypadek może Pan to zweryfikować przy kolejnym wystawianiu faktury i ewentualnie poprawić ręcznie.

2/. Zwrot towaru - wykonać operację odwrotną, najlepiej RW. Uwaga na daty, żeby zachować właściwą wycenę magazynu!

3/. Pierwotną fakturę z niewłaściwą numeracją otworzyć, a następnie unieważnić opcją "Unieważnij" z menu Karta. Unieważnienie faktury spowoduje zwrot towaru na magazyn! Dlatego prawidłowa faktura, jaką Pan wystawi, powinna mieć zaznaczoną opcję "Uaktualnij magazyn".

Jednocześnie przypominam, że odpowiedź oparta jest na danych dostarczonych przez Państwa, i jest czysto teoretyczna. Odpowiedzialność za własną bazę danych i zmiany w niej dokonane ponosi klient. Zachęcamy do wynajęcia konsultanta w celu bliższego rozpoznania problemu i zaproponowania rozwiązania.

Dział Pomocy HansaWorld
Twoja odpowiedź
Wybierz ikonę "gwiazdki" aby otrzymywać powiadomienia dotyczące zmian w tym poście
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.