rożnice kursowe od VAT
Filip
2017-05-16
Witam,

czy program przewiduje opcję wydzielenia różnic kursowych od samej kwoty VAT, które są kosztem/przychodem niepodatkowym?

Większość moich klientów i część dostawców rozlicza się w EUR, również Ci z Polski. Stąd cała kwota brutto faktury jest w EUR, a VAT przeliczony na PLN informacyjnie na dokumencie. Gdy używam kart Zapłat/Płatności, program rozlicza różnice kursowe globalnie, per saldo od całej karty (a nie od każdej faktury z listy osobno). Czy jedynym sposobem jest ręczne wyciągnięcie VAT od każdej faktury i ręczne wyksięgowanie RK w NKUP?

Zgodnie z art. 15a ustawy pdop, różnice kursowe od VAT są niepodatkowe - opcja dla większości.
Zgodnie z art. 9b ust. 1 pkt. 2 ustawy o pdop, różnice można rozliczać zgodnie z ustawą o rachunkowości, ale trzeba spełnić dodatkowe warunki.

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-06-12
Witam
System, na chwilę obecną nie przewiduje specjalnej funkcjonlaności, która by automatycznie księgowała róźnice kursowe od kwoty VAT np. na innym koncie. Wielu klientów sam VAT rozlicza z kontrahentami w złotówkach stąd różnice kursowe nie wystąpią i nie ma konieczności ich specjalnego wydzielania. Dodatkowo stosuje Obiekty do oznaczania kosztów/przychodów nie stanowiących KUP.

Natomiast system umożliwia ustawienie księgowania różnicy kursowej od każdego wiersza dokumentu Zapłaty osobno. Można to ustawić w Księga Sprzwdaży > Ustawienia > Rozksięgowanie - sprzedaż, zakładka Różnice kursowe ~ checkbox - Księguj r. kursowe od linii zapłaty.

Może więc Pan włączyć tę funkcję i podizelić fakturę przy rejestrowaniu zapłaty na część dotyczącą kwoty netto i VAT. Dodatkowo na Zapłacie może Pan w jej wierszu dodać Obiekt np. NKUP, który będzie wstawiony w wierszu dla różnicy kursowej.

Tym sposobem zaksięuje Pan różnicę kursową od VAT osobno oraz ujmie Pan ją jako koszt lub przychód nie stanowiący. Na raporcie np. Rachunke zysków i strat może Pan następnie wykorzystać funkcję - Pomiń obiekt albo tylko Obiekt aby wykonać raport bez kosztów/przychodów nie stanowiących lub tylko dla takich wartości.

Pozdrawiam

Filip
2017-06-19
Utworzone przez:Agnieszka Klimkiewicz14:00 12 Jun 2017
Witam System, na chwilę obecną nie przewiduje specjalnej funkcjonlaności, która by automatycznie księgowała róźnice kursowe od kwoty VAT np. na innym koncie. Wielu klientów sam VAT rozlicza z kontrahentami w złotówkach stąd różnice kursowe n
Dziękuję za pomoc, wydzielenie RK do wierszy ułatwi pracę. Rzeczywiście do tej pory dzieliłem fakturę i oznaczałem obiektem "NKUP", lecz robiłem to ręcznie na dwóch kartach zapłat, bo miałem globalne RK od karty (jedna karta do netto, druga to VAT)

Odnośnie rozliczania samego VAT w PLN, jest to oczywiście możliwa opcja, gdyby działały zapłaty w dwóch walutach (a niestety u mnie nie działają, jak wskazałem z innym poście).

Pozdrawiam
Agnieszka Klimkiewicz
2017-06-22
Tak sprawdzamy ten przypadek i damy znać.
Pozdrawiam
Ten wątek został zamknięty. Utwórz nowy jeśli chcesz kontynuować.
Powrót do listy
Najnowsze posty
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Jeśli nie widać w Module System >> Ustawienia >> opcji Konfiguracja oznacza to, ...
09:00 26 Feb 2025
Agnieszka Klimkiewicz
Witam. Możliwość wiekowania należności i zobowiązań jest aktualnie dostępna wyłącznie w produkcie S...
08:54 26 Feb 2025

Monitorujemy forum w dni robocze i w miarę możliwości odpowiadamy na pytania w przeciągu 24 godzin.

Zaznacz "gwiazdkę" dostępną w prawym górym rogu danego posta, a otrzymasz powiadomienie o dodanych odpowiedziach. Aby skorzystać z tej funkcji musisz być zalogowany.