Pytanie klienta:
Dzień dobry,
Walczę z ustawieniem sf. proszę o link do jakiejś instrukcję jak należy sformuować regółę żeby system liczył persaldo - tak jak to jest zgodnie z przepisami.
Chodzi mi o to że jeśli chcę w danej pozycji bilansu dodać konto 401 i 402 to wpisuję w definicji "401,402" a jak mam wpisać jeśli bym chciała odjąć np. 402 od 401
Zapytam inaczej. jak mam wpisać że chcę żeby program ciągnął do danej pozycji bilansu kwotę ma
tu jest coś tlyko jeśli saldo... ale nie chcę zastopsować tego dla wszsytkich kont, tlyko dla jednego, czyli ma być tak jak jest i od tegoi odjąć np. konto 220 Ma to jak mam to wpisać?
Prawidłowa odpowiedźUtworzone przez:Agnieszka Klimkiewicz13:37 26 Jun 2024
Witam.
Może Pani wprowadzać pozycje/linie ukryte i je sumować w głównej pozycji, które prezentuje wartości.
Pozycja ukryta ot taka, która nie ma opisu, ma to pole puste.
Np. wprowadzamy pozycję/linię z wszystkimi kontami bez opisu np. nadając jej numer 7498
Wprowadzamy pozycję z kontem 200 nadając jej numer np. 7499
i w pozycji głównej 7500 zaznaczamy, że jest ona Typ = suma wierszy i w definicji wpisujemy
7498-7499 i tu będzie opis i ta pozycja będzie prezentowana w bilansie.
Dodatkowo jeśli w pozycji, która ma oznaczenie Tylko jeśli saldo Wn jest wpisane konto, które ma saldo Ma będzie automatycznie pomijane w sumowaniu i w prezentacji i w takiej sytuacji nie ma potrzeby wprowadzania algorytmów.
Takie konta wprowadza się w definicji dwa razy, w dwóch wierszach raportu, raz z opcją Tylko saldo Wn po stronie aktywów i drugi raz z opcją Tylko saldo Ma po stronie pasywów i system sam będzie zarządzał stroną gdzie to konto ma być wyświetlone w zależności od salda.
Pozdrawiam